De notarislamp is een uniek ontwerp in de wereld van de verlichting. Deze lamp bestaat al van rond het jaar 1900 en is nog altijd erg geliefd. Ze is onmiddellijk herkenbaar aan haar vormen en uitstraling. Er bestaat geen enkele andere lamp met zoveel allure. Wat heeft deze lamp wat een andere lamp niet heeft? Waarom kiezen zoveel mensen nog steeds voor een notarislamp? Misschien blijft het voor altijd een raadsel. Wij lichten alvast voor jou een tipje van de sluier op.

Waar komt de notarislamp vandaan?

De eerste notarislamp dateert uit het begin van de vorige eeuw. Ze dook voor het eerst op aan de Oostkust van Amerika. Daar was men volop gestart met de installatie van elektriciteit. Echter was elektriciteit enorm duur en daarom enkel voor de rijke burgers of voor grote firma’s weggelegd. Dat is de reden waarom deze lampen vooral door notarissen en bankdirecteurs werden gebruikt. Ze stond toen bekend als de ‘notarislamp’ of ‘bankierslamp’ en deze naam is blijven bestaan. Sinds meer dan een eeuw is deze lamp het symbool van klasse en allure in de wereld van de verlichting. Gelukkig heeft ze ook haar plaats gevonden bij het bredere publiek en hoeft men niet meer rijk te zijn om zich deze prachtige lamp te kunnen aanschaffen.

Wat weet jij over het behouden van de waarde van jouw huis? In onze blog vertellen we je er alles over!

Een aparte lampenkap

Het begin van de vorige eeuw was de tijd van de Art-Nouveau en Art-Deco stijl. Glas was een veelgebruikt materiaal en men experimenteerde er graag mee. De notarislampen kregen een glazen lampenkap met een langwerpige vorm en afgeronde hoeken. De eerste lampenkappen voor de notarislampen werden vervaardigd in het Tsjechische Moravië. Zij waren specialisten in glaswerk. In die periode (her)ontdekte men processen om glas te kleuren. Er werd oxide toegevoegd aan het glas om bepaalde kleuren te verkrijgen: ijzer-oxide voor groen, kobalt-oxide voor blauw en koper-oxide voor rood. IJzer-oxide was het goedkoopste en daarom zie je deze lampen ook het meest met een groene lampenkap. De groene kleur was tevens ideaal om niet te fel te storen aan de omgeving. De lampenkap bestaat uit glas met twee lagen: de buitenste laag is gekleurd en de binnenste laag is fel wit. Deze witte binnenkant had de bedoeling om het licht optimaal te laten weerkaatsen en op die manier de werktafel maximaal te verlichten. Over de lampenkap mag men gerust zeggen dat ze vandaag de dag, na meer dan een eeuw, nog steeds modern oogt.

Het onderstel: rijkelijke look en klasse

Het onderstel is goud- of bronskleurig. Deze werd zowel mat als glimmend afgewerkt. Bij een glimmende uitvoering wordt het licht van de omgeving subtiel weerkaatst. Dit geeft een extra warme uitstraling aan de lamp. Het onderstel heeft gebogen vormen. Sommige zien er bijna uit als een kandelaar. De voet van de originele bankierslamp is rond en vertoont vaak trap-vormpjes (typisch voor de Art-Deco stijl). De lampenkap is aan twee punten van het onderstel vastgemaakt en kan gekanteld worden. Dit geeft de mogelijkheid om het licht nog meer gericht te laten schijnen. Het armatuur straalt pure klasse uit. Op de mahonie- of eikenhouten tafels van de hooggeplaatste heren stond een notarislamp gewoon te pronken en wekte ze heel wat ontzag.

Wist je dat lampen in de tuin installeren helemaal niet zo moeilijk is? In onze blog lees je hoe je dit het beste kan doen!

Let op de schakelaar!

De oorspronkelijke lampen werden aan- en uitgeschakeld met een trek-systeem. De schakelaar was een eenvoudige ouderwetse ketting die vanaf de lampenkap naast het onderstel hing te bengelen. In latere ontwerpen kwam er een druk-schakelaar op de voet te zitten. Wil je zo dicht mogelijk bij de originele look blijven? Kies dan toch maar voor de trek-schakelaar met ketting.

De notarislamp nu

De notarislamp is een hele periode in de vergeethoek geraakt, maar ze is nu volop terug! Er worden nieuwe versies geproduceerd die aangepast zijn aan de huidige eisen en normen. Zo vind je bankierslampen in verschillende (soms felle) kleuren. Ze worden soms met vierkante lampenkappen uitgerust. Onderstellen en zelfs de lampenkappen worden gemaakt van aluminium of kunststof. De voet is soms vierkant en het onderstel vertoont soms strakke lijnen. Maar wees eerlijk: dergelijke uitvoeringen hebben heel wat minder charme en allure dan het oorspronkelijke design. Gelukkig worden er nu nog steeds moderne notarislampen geproduceerd die perfect met de originele look overeenkomen. Je doet er dus goed aan om je tijd te nemen en rustig rond te kijken om een prachtig exemplaar te vinden. Hoe meer je lamp aanleunt tegen het originele, hoe meer charme ze uitstraalt! En dat is toch wat we willen bereiken met een notarislamp, niet?

Waar komt een notarislamp het beste tot uiting?

Een bankierslamp is en blijft een pronkstuk. Je mag ze dus niet zomaar overal plaatsen. Geef ze de plek die ze verdient. Of je nu een moderne of een klassieke woning hebt, je mag je notarislamp gerust op om het even welk bureaumeubel plaatsen. Maar stop ze vooral niet weg achter andere accessoires of stapels paperassen. Ze verdient het dat ze in het oog springt en kan worden bewonderd. Je kunt ze bijvoorbeeld ook in de hal op een console plaatsen. Daar verwelkomt ze je gasten met een klassevol en gezellig licht. Of zet ze op je dressoir naast een mooi kunstwerk. Let er tevens op dat je niet te veel exemplaren in huis haalt. Plaats slechts één bankierslamp in een kamer. Ze is zo uniek dat ze voldoende de aandacht naar zich toe trekt. Twee of meerdere exemplaren zouden alleen maar afbreuk doen aan het aparte karakter van deze lamp.

Waar kun je deze prachtige lampen vinden?

Wie weet staat er op zolder bij oma wel een notarislamp? In dat geval zou je wel enorm veel geluk hebben! Af en toe vind je nog wel eens een bankierslamp op de rommelmarkt of in tweedehandswinkels. Verkopers van brocante zijn een andere mogelijkheid om je favoriete notarislamp te vinden. Of ga je toch liever voor een nieuwe lamp? Ook dat kan: het aanbod is groot genoeg. Maar let op! Handelaars kennen ook de waarde. Ze zullen ze niet voor een prikje van de hand doen. Een notarislamp koop je niet elke dag. Neem daarom vooral je tijd om het exacte model te bepalen dat het beste bij jou en je interieur past. Vergelijk zorgvuldig de prijzen, de kwaliteit en de uitvoering. En wees vooral geduldig. Vind je in de ene (online)winkel niet wat je zoekt? Zoek dan gerust verder. Kijk bijvoorbeeld op Directlampen.nl voor een mooi aanbod aan notarislampen. Laat je goed informeren en neem dan pas een beslissing. Van één ding kun je zeker zijn: eens je je perfecte notarislamp hebt gevonden, wil je ze niet meer kwijt en zul je er nog vele jaren plezier van hebben!

Vond je dit een interessant artikel? Dan ben je vast ook wel geïnteresseerd in ons artikel over sloten vervangen. In onze blog lees je uitgebreid over dit onderwerp.

Write A Comment