Verlichting in huis is natuurlijk heel erg belangrijk. In een donker huis hangt een hele andere sfeer dan in een huis dat mooi en licht is. Een donker huis kan een kille en misschien zelfs wel een wat enge indruk geven. Terwijl aan de andere kant een licht huis juiste en fijne en open sfeer met zich mee kan brengen. Veel mensen die een nieuw huis gaan kopen leggen daarom ook vaak een prioriteit bij de lampen. Lampen en verlichting aansluiten is vaak een van de eerste klussen die mensen op hun lijstje hebben staan om te doen in het mooie nieuwe huis.

Soorten lampen in huis

Er zijn allerlei soorten lampen in het huis die aangesloten zouden kunnen worden. Het aansluiten van lampen kan daarom soms ook een hele klus zijn en aardig wat tijd in beslag nemen. Veel huizen hebben wel een aantal verschillende lampen. Sowieso heeft waarschijnlijk iedere slaapkamer al zijn eigen lamp. Meestal zijn er per slaapkamer minimaal twee lampen te vinden, namelijk een lamp aan het plafond en een lamp naast het bed, dit wordt ook wel het nachtlampje genoemd. Ook de woonkamer is een plek waar vaak meerdere lampen te vinden zijn. In veel woonkamers is er bijvoorbeeld een mooie vloerlamp te vinden. Echter, vaak wordt er ook gekozen voor een lamp aan het plafond in de woonkamer.

Wat weet jij over meer sfeer creëren aan je huis? In onze blog vertellen we je er alles over!

Keuzestress bij het kiezen van een lamp

Tegenwoordig hebben heel veel mensen in meer of in mindere mate last van het fenomeen keuzestress. Dit betekent dat iemand zoveel moeite heeft met het maken van een keuze dat het voor stress en ook andere nare emoties kan zorgen. Deze keuzestress zou ook kunnen optreden bij het aanschaffen van een nieuwe lamp voor in huis. Om de stress zo veel mogelijk te verminderen is het belangrijk om jezelf niet te veel te haasten met het maken van de keuze voor de lampen voor in huis. Het is goed om even na te denken over welke lamp je graag wilt gaan aanschaffen. De keuze hoeft echt niet in 1 middag gemaakt worden en vast te staan.

Hoe bepaal je welke lamp geschikt is?

Het kan zijn dat de keuzestress die optreedt bij het kiezen van lampen wordt veroorzaakt doordat je ook gewoon simpelweg niet goed weet waar je op zult moeten letten bij het kiezen van een mooie nieuwe lamp voor in huis. Gelukkig zijn hier goede tips voor die hopelijk het maken van de keuze iets makkelijker kunnen maken of in ieder geval iets meer richting kunnen geven. Een belangrijke tip is om te kijken naar de stijl van je huis. Wanneer je bijvoorbeeld een huis hebt in een wat meer industriële stijl zal een mooie industriële lamp hier het beste bij passen. Terwijl als je huis wat meer chique en klassiek is ingericht een mooie chique booglamp juist beter zou passen.

Wist je dat je slaapkamer een hotel chique tintje geven helemaal niet zo moeilijk is? In onze blog lees je hoe je dit het beste kan doen!

Voorbereidingen voor lamp ophangen

Wanneer je eenmaal een lamp hebt uitgezocht die je mooi vindt komt in het geval van een hanglamp natuurlijk nog de stap om de lamp op te hangen. Hiervoor zou je verschillende voorbereidingen moeten treffen.Je moet bijvoorbeeld rekening houden met de verschillende materialen die je nodig zult hebben om de lamp op te gaan hangen. Het is handig om deze materialen alvast in huis te halen. De onderdelen die je nodig hebt zijn natuurlijk een schroevendraaier en een ladder of een trapje. Echter bij het ophangen van een lamp zul je ook een striptang voor de draden en een kroonsteentje nodig gaan hebben.

Stappen voor het ophangen

Wanneer je de lampen is huis gaat ophangen en aansluiten is het natuurlijk wel zo gemakkelijk als je een soort stappenplan zou kunnen volgen. Dit maakt het proces van het ophangen wat overzichtelijker. Voordat je de lamp gaat ophangen is het heel erg belangrijk om de stroom uit te schakelen. Het ophangen begint met het strippen van de stroomdraden, anders zou je de lamp niet goed kunnen ophangen. Vervolgens kun je daarna de draden die je net hebt gestript in het kroonsteentje doen en aansluiten. Daarna kunnen de draden van de lamp ook aan het kroonsteentje worden aangesloten. Nu komt de meest spannende stap. Namelijk het testen of de lamp het goed en of je alles dus goed hebt aangesloten.

Vond je dit een interessant artikel? Dan ben je vast ook wel geïnteresseerd in ons artikel over lampen in de tuin. In onze blog lees je uitgebreid over dit onderwerp.

Comments are closed.