In de afgelopen corona pandemie zijn er steeds meer mensen gekomen die van klussen hun hobby hebben gemaakt. Mensen hadden immers ook meer tijd thuis om zich te storen aan verschillende dingen in huis. Vervolgens hadden mensen meer tijd om verschillende klusprojecten in huis te bedenken en zich hierin te verdiepen. De meeste mensen konden nu meer tijd vrijmaken om te klussen dan dat ze normaalgesproken zouden hebben gedaan. Bij het klussen gebruiken mensen allerlei verschillende materialen. Onder andere tegellijm is populair om bij het klussen te gebruiken.

Wat is tegellijm?

Bij het klussen in huis is tegellijm een onmisbaar product. Tegellijm kan voor verschillende doeleinden en op verschillende plekken in huis gebruikt worden. Zoals de naam van het product al doet vermoeden is tegellijm uitermate geschikt voor het lijmen van tegels. De tegellijm kan verschillende soorten tegels lijmen. Bovendien kan de tegellijm gebruikt worden om de verschillende tegels op verschillende soorten ondergronden te lijmen. Tegellijm kun je bijvoorbeeld gebruiken om mooie glimmende zwarte tegels aan de muur te lijmen in bijvoorbeeld de keuken. Ook kun je de tegellijm bijvoorbeeld in de badkamer gebruiken. In de badkamer kun je de tegellijm bijvoorbeeld gebruiken om mooie tegels aan de vloer te lijmen.

Wat weet jij over het verven van een betonnen muur? In onze blog vertellen we je er alles over!

Het werken met tegellijm

Het is belangrijk om je klus goed voor te bereiden wanneer je aan de slag gaat met tegellijm. Het is van belang om al je materialen van te voren goed voor te bereiden. Het is verstandig om alle materialen die je nodig zult gaan hebben alvast in huis te hebben voordat je aan de klus begint. Zo voorkom je dat je halverwege de klus ontdekt dat je iets hebt vergeten en je daardoor de klus zou moeten stilleggen. Wanneer je gaat werken met tegellijm is het belangrijk om rekening te houden met een voorstrijkmiddel. Het is belangrijk om dit middel aan te brengen voordat je de tegellijm zult gaan aanbrengen.

Soorten voorstrijkmiddel

Zoals gezegd is het van groot belang om eerst het juiste voorstrijkmiddel aan te brengen op de oppervlakte voordat je de tegellijm op deze zelfde oppervlakte  zult gaan aanbrengen. Het aanbrengen van voorstrijkmiddel zorgt er voor dat tegellijm zo optimaal en succesvol mogelijk zijn werk zal gaan kunnen doen. Er zijn verschillende soorten voorstrijkmiddel die je zou gaan kunnen aanschaffen.Het is belangrijk om je van te voren goed te verdiepen in welke soort voorstrijkmiddel geschikt zal zijn voor de ondergrond waarop je tegelijk wilt gaan aanbrengen. Zo voorkom je dat je het verkeerde soort voorstrijkmiddel aanschaft.

Het aanbrengen van tegellijm

Nadat je de juiste tegellijm hebt uitgezocht en ook het juiste voorstrijkmiddel hebt uitgezocht een aangebracht wordt het tijd om de tegellijm aan te brengen. De kans is groot dat er op de specifieke verpakking tegellijm die je hebt aangeschaft een gedetailleerde omschrijving en stappenplan staat van hoe je aan de slag kunt gaan met de tegellijm. Voor het aanbrengen van tegellijm is het een goede tip om gebruik te maken van een zogenoemde lijmkam. Dit is een instrument dat kan helpen met het succesvol aanbrengen van tegellijm op het gewenste oppervlak. Er zijn verschillende soorten lijmkammen verkrijgbaar. 

Wist je dat vloerverwarming zelf leggen helemaal niet zo moeilijk is? In onze blog lees je hoe je dit het beste kan doen!

Tegellijm verwijderen

Tot nu toe is voornamelijk het aanbrengen van tegellijm besproken. Echter, soms kan het voorkomen dat je tegellijm juist graag wilt verwijderen. Deze situatie kan voorkomen wanneer je een oude tegelvloer wilt gaan vervangen door een vloer van bijvoorbeeld laminaat. Wanneer dit het geval is zul je eerst de oude tegels moeten verwijderen. Na het verwijderen van de tegels kan het voorkomen dat er lijmresten zullen achterblijven. Voordat je een nieuwe vloer kunt gaan plaatsen is het natuurlijk belangrijk dat deze oude lijmresten weg zijn. Je kunt er voor kiezen om de lijmresten weg te schuren of handmatig te verwijderen met behulp van een hamer en een beitel. Verder zou je ook speciale middelen kunnen gebruiken om de oude tegellijm te verwijderen.

Tegellijm van tegels verwijderen

Tegellijm verwijderen wanneer je een nieuwe vloer wilt gaan leggen is niet de enige situatie waarin je te maken zult gaan hebben met het verwijderen van tegellijm. Het kan ook voorkomen dat bij het plaatsen van nieuwe tegels en dus het gebruik van verse tegellijm er per ongeluk wat tegellijm om de nieuwe tegels beland. Dit kan voorkomen ondanks dat je erg zorgvuldig te werk bent gegaan. Echter, het is logisch dat je deze resten tegellijm niet op je nieuwe tegels wilt laten zitten. Het is dan goed om op zoek te gaan naar speciale middelen en technieken om deze tegellijm van de nieuwe tegels te verwijderen.

Vond je dit een interessant artikel? Dan ben je vast ook wel geïnteresseerd in ons artikel over wandtegels in de woonkamer. In onze blog lees je uitgebreid over dit onderwerp.

Comments are closed.