De meeste huizen zijn niet voorzien van een authentieke wijnkelder waarin jij jouw collectie wijnen kunt bewaren. Gelukkig hoe je ook niet per se een wijnkelder te hebben om jouw wijnen langer en beter op te kunnen slaan. Je kunt tegenwoordig namelijk ook gewoon een wijnkoelkast kopen! Met een wijnkoelkast boots je de ideale omstandigheden in een wijnkelder heel eenvoudig na. Denk hierbij aan een constante temperatuur, een goede luchtvochtigheid en een ruimte waar UV-straling geen invloed heeft op de smaak en de kleur van de wijn. 

Wat weet jij over de voordelen van een wijnkoelkast? In onze blog vertellen we je er alles over!

Bewaar jouw wijnen onder de juiste bewaartemperatuur

Een wijnkoelkast is, zoals de naam al doet vermoeden, geschikt voor het bewaren van wijnen. De ideale temperatuur om wijnen te bewaren is meestal iets kouder dan kamertemperatuur en ligt vaak onder de 15 graden Celsius. Een wijnkoelkast zorgt voor een constante temperatuur die perfect is om wijnen in te bewaren. Veel wijnkoelkasten zijn voorzien van verschillende temperatuurzones, zoals een inbouw wijnklimaatkast 2 zones, zodat je verschillende wijnen op verschillende temperaturen kunt bewaren. 

Een optimale luchtvochtigheid

Naast de temperatuur heeft ook de luchtvochtigheid een grote invloed op het goed bewaren van wijn. Als de luchtvochtigheid te laag is, zal de kurk uitdrogen, waardoor er zuurstof in de wijn kan komen. Als de luchtvochtigheid te hoog is kan het etiket loskomen en zelfs gaan verschimmelen. Een wijnkoelkast zorgt gelukkig voor een optimale luchtvochtigheid tussen 50% en 70%.

Wist je dat jouw interieur een boost geven helemaal niet zo moeilijk is? In onze blog lees je hoe je dit het beste kan doen!

Bescherm jouw wijnen tegen UV-straling

Een wijnkoelkast is meestal voorzien van een glazen deur met een UV-filter. Het ultraviolette licht wordt op deze manier tegengehouden. UV-licht kan de smaak en de kleur van de wijn sterk beïnvloeden en komt jouw wijn niet ten goede. Doordat de straling wordt tegengehouden heb je hier gelukkig geen last meer van. Daarnaast kun je dankzij de glazen deur jouw wijncollectie gewoon nog zien, waardoor je er nog mooi zicht op hebt.

Een omgeving zonder trillingen

Trillingen kunnen wijnen vermoeien en daardoor de balans van de wijn verstoren. Zelfs de trillingen van het traplopen hebben al invloed op een wijn. Een wijnkoelkast zorgt voor een trillingsvrije omgeving waardoor wijnen zich ongestoord kunnen ontwikkelen. Let er wel altijd goed op dat je een wijnkoelkast niet te dicht bij trillende apparaten zoals een wasmachine neerzet. 

Geef jouw interieur een stijlvolle touch

Tot slot zorgt een wijnkoelkast ook nog eens voor een verzorgde en luxueuze uitstraling van jouw wijnen. Een wijnkoelkast staat namelijk erg chic en staat erg mooi in de keuken. Je kunt er op een stijlvolle manier jouw wijnen in presenteren, zonder dat de wijnkoelkast te veel ruimte inneemt. 

Vond je dit een interessant artikel? Dan ben je vast ook wel geïnteresseerd in ons artikel over de vele voordelen van een akoestische ruimte. In onze blog lees je uitgebreid over dit onderwerp.

Comments are closed.