De onzekerheden die er op dit moment heersen op de huizenmarkt kunnen er voor zorgen dat mensen zich afvragen of er op dit moment nog wel mogelijkheden voor hen zijn. Lees snel verder voor de nodige geruststelling. 

Is het nu een goed moment om een huis te kopen? 

Op dit moment is er veel onzekerheid op de huizenmarkt, toch zijn er een aantal redenen waarom het wel een goed moment is om een huis te kopen.

  1. Huren is duur. Het grote voordeel van het kopen een woning is dat je bruto maandlast vast blijft staan, terwijl je huur jaarlijks toeneemt. Verder wordt je gekochte woning in de loop der jaren ook nog eens meer waard, hierdoor kun je de woning met winst verkopen. 
  1. Om de starter tegemoet te komen zijn er verschillende maatregelen genomen om de positie van de starter te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan een SVn lening, belastingvrije schenking tot €28.947,- in 2023, garantstelling of een familiehypotheek. 
  1. De kans bestaat dat je huidige huurwoning naast een hoge huur ook nog eens een hoge energierekening met zich mee brengt. Wanneer je switcht naar een koopwoning kun je rekening houden met een duurzame woning. Je kunt zelfs meer lenen voor het verduurzamen van je woning, wat natuurlijk weer veel lange termijn voordelen met zich mee brengt. 

Natuurlijk brengt ook het kopen van een huis niet alleen maar voordelen met zich mee, er zitten ook wat nadelen aan. Zo is het aanbod op de huizenmarkt beperkt. De krapte-indicator van het NVM staat op dit moment op 2.8%. Wat betekent dat kopers gemiddeld keuze hebben uit iets meer de 2 woningen. 

Wat zijn de huizenprijzen in 2023?

Wanneer er gekeken wordt naar een de prijsontwikkeling maand op maand is er te zien dat er de afgelopen 6 maanden een nauwelijkse stijging is geweest in de prijzen van de koopwoningen. De oorzaak hiervoor is stijgende hypotheekrente, maar ook inflatie en de angst voor een recessie spelen een rol. 

De verwachting is dat de rentestand ook in 2023 op het huidige niveau blijven. Daar komt nog eens bij dat de hypotheeknormen iets strenger zijn geworden, wanneer je geen inkomensstijging verwacht. 

Mijn maximale hypotheek berekenen

Wanneer je je hypotheek berekend wil je natuurlijk dat deze zo hoog mogelijk is. Om de maximale hypotheek te berekenen mag worden uitgegaan van een hypotheekrente vanaf 10 jaar vast. Bij deze rentevaste periode is het namelijk toegestaan dat er gerekend wordt met de werkelijke hypotheekrente, in plaats van met de hogere toetsrente van 5%. Dit zorgt ervoor dat er meer geleend kan worden, waardoor je dus verzekerd bent van het maximale hypotheekbedrag. 

Daarnaast is het belangrijk dat er rekening wordt gehouden met de meeste recente hypotheeknormen. Deze normen worden jaarlijks opnieuw vastgesteld en hier dient dus rekening mee gehouden te worden bij het berekenen van de maximale hypotheek. 

Comments are closed.